Geotermikus energia


Magyarország geotermikus adottságai európai mértékben, de nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőek. Magas a hőmérséklet mélységgel történő emelkedése: kb. 45 °C/km, szemben az átlagos 20-30 °C/km értékkel. Így 500 m mélységben az átlaghőmérséklet már 35-40 °C, 1000 m-ben 55-60 °C, 2000 m mélységben pedig 100-110 °C, a melegebb területeken akár 120-130 °C lehet. A felszín alatt több km mélységig megtalálható törmelékes üledékekből (homok, homokkő) vagy repedezett mészkőből, dolomitból az ország területének több mint 70%-án minimum 30 °C-os termálvíz feltárható.
Magyarországon a geotermikus potenciálbecslések szerint legalább 60 PJ/év.

Ezen kedvező adottságok onnan erednek, hogy a Pannon medence kontinentális alapkőzete vékonyabb a világátlagnál, így a magmából áramló hő hatékonyabban melegíti a Felső-Pannon laza homokkőiben, illetve a repedezett mészkő rezervoárokban meghúzódó fluidumokat.
A geotermikus gradiens átlagos értéke kb. 20 méterenként 1 °C lefelé haladva. A két térkép kiválóan szemlélteti az 1000, illetve 2000 m mélységben mért hőmérsékleti viszonyokat.

 

A hőáramsűrűség területi eloszlása
Kurunczi Mihály: Egyetemi jegyzet

 

 
A termálvíz hasznosítás következő lehetőségei adottak:


Kommunális fűtés:

A termálvizet kommunális fűtésre általában lakások és közintézmények esetében használják. A felhozott víz hőmérsékletének függvényében a rendszer a fűtési hőteljesítmény igényt teljességgel vagy csak egy részben képes a geotermikus energia biztosítani, ez utóbbi esetben csúcskazánokkal kell rásegíteni a megfelelő hőfok tartására.

A növényházak és fóliasátrak fűtésével (légtér-, vegetációs- és talajfűtés) a termálvíz energiája általában jobban hasznosul, mint a kommunális fűtésnél.


Használati melegvíz készítés:

A fűtéshez hasonlóan lehet használati melegvizet előállítani hőcserélő segítségével. Megfelelő tervezés esetén így igen jó hatásfokkal lehet a termálvíz hőjét hasznosítani. Minőségétől függően a termálvíz akár közvetlenül is felhasználható használati melegvízként.A közvetlen termálvíz hasznosítás legnagyobb környezetvédelmi problémája a kivett felszín alatti víz visszatáplálása a mennyiségi védelem érdekében. Ennek szabályozása Magyarországon még nem egyértelmű, új létesítmények esetén a hőhasznosítás céljából kiemelt termálvíz visszasajtolása kötelező.

 

 

Egy geotermikus energia hőközpont