Napelemes rendszerek, naperőművek

 

A napenergia egyike a legtisztább energiáknak. Felszerelésétől kezdve hosszú évtizedekig képes zöldenergia előállítására. Magyarország adottságai a napenergia hasznosítására nagyon jók, ezért minden lehetőséget meg kell ragadni az ilyen alapú rendszerek kiépítettségének növelésére.

 

A Föld rendelkezésre álló energia potenciálja a különböző energia fajták szerinti megoszlásban. Jól látható, hogy a rendekezésre álló energiák közül kimagaslik a napenergia hányada.

 

       Magyarország területére eső napsugárzás éves mennyisége kWh/m2 (jelmagyarázat felső) és az 1kW teljesítményű napelem által előállított energia éves mennyisége(kWh)  75%-os kihozatal esetén (jelmagyarázat alsó)


A napelemekkel előállított villamos energiát háromféle módon hasznosíthatjuk és a megrendelő részére ennek megfelelően építjük ki :

  • hálózatra csatlakoztatva
    a termelt egyenáramból az inverter váltóáramot állít elő, és ha az áram frekvenciája illetve feszültsége egyezik a hálózat hasonló paramétereivel, akkor az automatika csatlakoztatjaa hálózathoz, ettől eltérő esetben leválasztja arról.

 

  • hibridüzem
    Ennek lényege az, hogy a napelemek és az akkumulátorok kapacitását a helyi energiaigény maximumára méretezzük, de a hálózatra csatlakozás feltételeit is lehetővé tesszük. Alapesetben a napelem és tartozékai kiszolgálják a helyi fogyasztót. Ha a fogyasztó nem igényel áramot, az automatika a rendszert hálózatra csatlakoztatja és abba táplál be. Ha az előállított napenergia mennyisége nem elégséges, az automatika a napelemes rendszert leválasztja és a fogyasztó a hálózatról vételez áramot.

 

  • szigetüzem
    Erre akkor van szükség, ha pl. hálózat nem áll rendelkezésre (pl. tanyák, külterületi gazdasági és lakóépületek) és az esetleges hálózatépítés költségei túl magasak lennének. Természetesen lehetőség van arra is, hogy lakott területen a megrendelő saját (hálózat független) energiaellátásra rendezkedjen be. Ilyen megoldással biztosítható a külterületen telepített átjátszó állomások, hírközlési berendezések  vagy pl. különböző jelző és figyelő berendezések energiaellátása az autópályák mentén.A rendszer úgy van méretezve, hogy az a teljes energiaigény folyamatos biztosítására képes legyen.